hu
TR
EN

Tűzoltó Múzeum

Széchenyi Ödön a legnagyobb magyar, Széchenyi István gyermekeként 1839-ben jött világra. A későbbi Ödön pasát mindig is nyughatatlan, kalandokat kereső embernek ismerték. Életében először 1860-ban, Magyarországon harcolt a lángokkal, majd Londonban a kor legjobb tűzoltóitól tanult. Az 1860-as évek második felében nagy erőfeszítéseibe került a Pest-Budai tűzoltóság megszervezése, de ez a tapasztalat is segítette későbbi isztambuli munkáját.

 

Törökországba először 1870-ben látogatott el nyaralás céljából, éppen egy nagy isztambuli tűzvészt követően. A pusztítást látva felajánlotta szolgálatait Abdülaziz szultánnak, melynek gyümölcse csak 1873-ra érett be. Egy sikeres bemutatót követően – kiütve a nyeregből orosz riválisát - végül megkapta az isztambuli tűzoltóság felállításának feladatát. Ez a misszió a rendkívüli nehézségei ellenére is élete végéig elkísérte. 1880-ban az első keresztény lett, akit pasai rangra emeltek. 1922-ben bekövetkezett haláláig Isztambulban élt, idős korában is személyesen irányította a tűzoltást. Második felesége az isztambuli görög Christopulos Eulália volt, akitől a szultáni fővárosban négy gyermeke született.

 

Az 1990-es évek elején róla nevezték el Isztambul első tűzoltó múzeumát, mely azonban a Besiktas városrészbe történő költözése után a Tűzoltó Múzeum elnevezést kapta. A múzeum Széchenyi Ödönről szóló részében 2020. október 7-én került felavatásra Szabó Tamás ötvös és Kovács Zoltán szobrászművész közös alkotása, egy bronz Széchenyi-emléktábla, mely a Magyar Tűzoltó Szövetség ajándékaként került a török intézménybe. A feriköji katolikus temetőben található sírját pedig mind a mai napig évente megkoszorúzza az isztambuli tűzoltóság.

térkép
további információ

E-mail:macarkulturmerkezi@mfa.gov.hu