hu
TR
EN

DEMIRKÖY

RODOSTÓ

(TEKİRDAĞ)

ISZTAMBUL
KOCAELI
yalova
DARDANELLÁK
KÜTAHYA
İZMİR
MUĞLA, MİLAS, AYDIN
GEBIZ
ANKARA
BOYABAT
OSMANIYE
KARS

Kedves Látogatók!

 

Szeretettel köszöntöm Önöket az Liszt Intézet, isztambuli Magyar Kulturális Központ törökországi magyar emlékeket bemutató honlapján. Az oldalt abból a célból hoztuk létre, hogy végre egységes felületen mutassuk be az összes olyan magyarokhoz köthető építészeti, szellemi és kulturális emléket, ami a Török Köztársaság területén fekszik. Köztudott tény, hogy az oszmán-magyar, majd török-magyar kapcsolatok milyen mély hatást gyakoroltak mindkét nép nyelvére, kultúrájára, történelmére, s azt is szinte mindenki tudja, hogy a magyar szabadságküzdelmek bukását követően kíséretükkel együtt Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos is török földön talált menedéket. Az ugyanakkor kevéssé ismert, hogy mindezért a magyarok mit adtak „cserébe”. Az 1848-49-es szabadságharcot követően oltalmat kereső honvédek közül sokan (pl. Kmetty, Guyon, Tüköry, Bem, Kollmann, Derecskey stb.) léptek be az oszmán seregbe, és harcoltak hősiesen vagy adták életüket a félholdas zászlóért; Széchenyi Ödön és kollégái megalapozták a modern isztambuli tűzoltóságot, Kovács Aladár az első isztambuli mentőállomás megalapításában vett részt, míg az 1920-as évektől magyar mérnökök segítették a török építészet, vízgazdálkodás vagy éppen a meteorológia fejlesztését. Mindezeket a néha jelentős, néha apró, személyes történeteket gyűjtöttük itt össze Önöknek.

Az egész Törökországra kiterjedő gyűjtést földrajzi felosztásban találják: a városok nevei alatt az adott település magyarokhoz valamilyen formában kötődő épületeit, múzeumait, emlékműveit vagy éppen temetőit soroltuk fel. A címszavakon belül rövid leírást, képeket, térképet, adott esetben további információkhoz vezető linket találnak.

Az itt bemutatott tudás sok év gyűjtésének eredménye, amiben számos segítőnk volt. Projektünk nagyban támaszkodott K. Pintér Tamás – Hóvári János Magyar emlékek Törökországban című, a Turkinfo Alapítvány gondozásában és Tarik Demirkan török fordításával 2017-ben megjelent könyvére, de képekkel, információkkal és fordítással segítették annak létrejöttét David Hendrix, Emre Saral, Gál Andrea, Orosházi Bernadett, Sipos Áron, Tóth István, Ujszegi Judit és még sokan mások. Köszönet érte.

Kívánunk mindnyájuknak kellemes időtöltést és jó barangolást.

 

Fodor Gábor

igazgató

Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Isztambul

 

eltűnt emlékek →

E-mail:macarkulturmerkezi@mfa.gov.hu